Serebral Palsi Nedir?

serebral valsi

Serebral Palsi yada beyin felci, erken fetal dönem ile beş yas arasında meydana gelen, insan vücudundaki kasların hareketlerini veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.

Serebral Palsi’nin Nedir?

Serebral Palsi belirtileri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Örneğin bazı hastalarda sadece hafif topallama mevcutken diğer hastalarda ise tekerlekli sandalye kullanma gereksinimi bulunabilir. Belirtiler zamanla daha şiddetli hale gelebilir veya hafifleyebilir. Ayrıca, beynin etkilenen kısmına bağlı olarak farklı belirtiler görülür. En sık görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Motor beceri gelişiminde gecikmeler
  • Konuşma gelişiminde gecikmeler ve konuşma zorluğu
  • Titreme ve istemsiz hareketler
  • Sık sık düşme
  • Vücudun bir tarafını tercih etme, örneğin nesneleri hep aynı elle tutma
  • Nöbet, zihinsel yetersizlik ve körlük gibi nörolojik problemler

Serebral Palsi’nin Sebepleri Nelerdir?

Bilinen en sık sebepleri arasında hamilelik ve doğum sırasındaki bazı etkenlerdir: erken (prematüre) doğum, hamilelik sırasında annede tansiyonun yükselmesi veya düşmesi, hamileyken geçirilen kanamalar ve enfeksiyonlar belirtilebilir.Bunlara ek olarak, doğum sırasında oksijen eksikliği,enfeksiyonlar ve beyin travmaları serebral palsiye neden olabilir. Yaşamın ilk iki yılında görülen menenjit, yaralanmalar beyne zarar verebilir ve sonrasında beyin felcine neden olabilir. 

serebral palsi nedir

Serebral Palsi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Serebral Palsinin kesin bir tedavisi yoktur, fakat serebral palsi’li bir bireyin modern tıbbi ve destek tedavileriyle pek çok becerisini ilerletebilir. Tedavinin en önemli unsuru ailenin ve çocuğun ilgisi, uyumudur. Serebral palsi tanı ve tedavisi konusunda gelişmiş ve yetkin kurumlarda başlıca Çocuk Nörolojisi, Fizik Tedavi, Ortopedi Bölümleri, ayrıca Çocuk Ruh Sağlığı, Beyin Cerrahisi, Göz, Kulak-Burun-Boğaz, Beslenme, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapisi Bölümleri hastanın tedavisinde rol alır. Bu bölümlerin her birinin hastanın işlevlerini arttıracak, kapasitesini kullanmasını sağlayacak, günlük yaşamı kolaylaştıracak katkıları olabilir. 

Çocuk doktoru: Tedavi planını yapar ve tıbbi bakımı denetler.

Pediatrik nörolog: Beyin ve sinir sistemi bozuklukları olan çocukların teşhis ve tedavisi için eğitilmiş doktordur.

Ortopedist:Kas sorunlarının teşhis ve tedavisinde yardımcı olur.

Fizyoterapist:  Serebral palsili çocukların kaslarını güçlendirmelerine ve yürüme becerisini geliştirmelerine yardım eder. Fizyoterapist eşliğinde eklem hareket açıklığı egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme egzersizleri, yürüme ve denge cihazları eşliğinde tedavi programları uygulanır.Bunlara ek olarak, bireyin motor gelişimini geliştirmek adına hangi alanda daha yetersizse o alan üzerine çalışmalar gerçekleştirir.

Mesleki terapist (Ergoterapist): Çocuklara öz bakım becerilerini geliştirmek ve günlük aktivitelere yardımcı adaptif ürünleri kullanmayı öğretmek için destek sağlar.

Dil ve konuşma terapisti: Konuşma ve yutma problemleri çeken çocuklara destek eğitim verir. 

Özel eğitim öğretmeni: Çocukların yaşlarına uygun davranışlar ve sosyal beceriler geliştirmesine yardımcı olur. 

Kaynakça:

https://www.medicalpark.com.tr/serebral-palsi-beyin-felci-nedir-belirtileri-ve-tedavileri-nelerdir/hg-1959#3

https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/serebral-palsi/#genel-tanitim

http://cnd.org.tr/index.php?cat=31

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir